Aγαπητοί συνάδελφοι,

όπως προφανώς θα γνωρίζετε, η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία υπεγράφη επισήμως από τους αρχηγούς των κρατών μελών στις 13.12.2007, έχει πλέον κυρωθεί και από τα 27 κράτη μέλη, μετά την κατάθεση στη Ρώμη των κυρωτικών εγγράφων και από την Τσεχική Δημοκρατία. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η νέα Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2009.

Η “Ελληνική Επιθεώρηση Ευρωπαϊκού Δικαίου”, στο πλαίσιο της τακτικής παρακολούθησης των ευρωπαϊκών εξελίξεων, πρόκειται να αφιερώσει τη θεματική των προσεχών τευχών της κυρίως στις τροποποιήσεις που η Συνθήκη της Λισαβόνας θα επιφέρει στις δύο βασικές συνθήκες της ΕΕ, τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Συνθήκη για την Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Στόχος είναι να παρουσιαστούν οι νέοι κανόνες που θα διέπουν τη μελλοντική δράση της Ένωσης, όσον αφορά κυρίως τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και τα ενισχυμένα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Την θεματική αυτήν εγκαινιάζουμε με την δημοσίευση στο πρώτο τεύχος του 2010 άρθρου του Προέδρου του ΔΕΚ και Προέδρου του Δ.Σ. του ΚΔΕΟΔ, Καθηγητή κ. Β. Σκουρή με θέμα «Μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών Συνθηκών και οι επιδράσεις της στην κοινοτική δικαιοσύνη».

Με την παρούσα καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να συμβάλει επιστημονικά στην προσπάθεια αυτή του περιοδικού μας αποστέλλοντας σχετικά άρθρα. Για πληροφορίες σχετικά με την έκταση των κειμένων και τις οδηγίες συγγραφής στο περιοδικό, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου τηλεφωνικά (2310-486940) ή με e-mail: [email protected]

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ευτυχία Μουαμελετζή
Διευθύντρια Ερευνών ΚΔΕΟΔ