Το πρόγραμμα TACIS αφορά την οικονομική ανόρθωση των Νέων Ανεξάρτητων Κρατών (χώρες τις Πρώην Σοβιετικής Ένωσης) και της Μογγολίας. Ξεκίνησε το 1991 ως κύρια πηγή χρηματοδότησης ενεργειών με σκοπό την οικονομική βοήθεια προς τις χώρες της Πρώην ΕΣΣΔ, ενώ σήμερα λειτουργεί με βάση τον πρόσφατο Κανονισμό 99/2000 και έχει διευρύνει το αντικείμενό του. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται περίπου σε € 450 εκ. ετησίως, ενώ οι τομείς δράσης και συνεργασίας είναι οι ακόλουθοι:

  • Υποστήριξη της θεσμικής, νομικής και διοικητικής μεταρρύθμισης
  • Στήριξη του ιδιωτικού τομέα και συνδρομή στην οικονομική ανάπτυξη
  • Στήριξη στην αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της μετάβασης
  • Ανάπτυξη των δικτύων υποδομής
  • Προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης των φυσικών πόρων
  • Ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Οι ενέργειες που καλύπτονται είναι διμερείς, μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και των χωρών αυτών, πραγματοποιούνται στα πλαίσια εθνικών προγραμμάτων, διαρκούν το πολύ 3-4 έτη και πρέπει να αφορούν το πολύ 3 από τους 6 προαναφερθέντες τομείς. Για την καλύτερη θεματική κατανομή των δράσεων είναι σε εφαρμογή τέσσερα επιμέρους προγράμματα Tacis (Tacis City Twinning, Tacis Technical Dissemination, Tacis Institution Building Partnership, Tacis Cross- Border Cooperation Small Projects Facility).

Οι χώρες που μπορούν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα TACIS είναι οι ακόλουθες:

Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Καζακστάν, Κιργιζία, Λευκορωσία, Μογγολία Μολδαβία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν.

Το ΚΔΕΟΔ συμμετέχει στο πρόγραμμα TACIS για πρώτη φορά με μία δράση νομικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία. Το επιστημονικό προσωπικό του θα συμμετάσχει σε επιμορφωτικές εκδηλώσεις πάνω σε θέματα γενικού και ειδικού κοινοτικού δικαίου.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα TACIS μπορείτε να βρείτε εδώ: http://europa.eu.int/comm/europeaid/projects/index_en.htm